Vrste grejanja u stanovima – Podno, etažno, centralno grejanje

Kako se sve možemo grejati i ko plaća najmanji trošak tokom zime?

Da li ste razmišljali o tome koja je najefikasnija i najpovoljnija solucija za grejanje tokom zime, jer svi znamo da grejanje nije zanemarljiva stavka za plaćanje?

Ako planirate da kupite nekretninu koju biste možda kasnije prodali, imajte na umu i činjenicu da sistem grejanja utiče na (ne)atraktivnost i vrednost nekretnine. Iz tog razloga kupci preferiraju objekte koji imaju savremene i energetski efikasne sisteme.

U nastavku teksta sledi uporedni pregled nekih od najčešće korišćenih vrsta grejanja u stanovima i kućama – dobro razmotrite svaki, pa u skladu sa sopstvenim preferencijama birajte ono što je najbliže potrebama koje imate.

Zašto je važno izabrati pravi sistem grejanja u stanu/kući?

Tekst smo započeli pominjanjem najefikasnije i najpovoljnije solucije za grejanje zbog uštede kućnog budžeta.

Svakako da je finansijsko ulaganje u godišnji trošak grejanja značajna stavka u kućnim budžetima svih nas. Zato je odabir odgovarajućeg sistema grejanja važan faktor za komforni boravak svih članova našeg domaćinstva, jer grejni sistem koji smo odabrali treba da nam pruži dovoljno topao dom tokom zimskih meseci, ali bez nepotrebnog trošenja energije i velikih računa.

Pronaći pravi balans korisnosti i finansijske uštede je cilj – osim što će ukućani uživati u temperaturi koja im je baš po meri, stan ili kuća sa dobro izabranim grejnim sistemom će uvek biti na ceni.

Koje faktore morate da razmotrite pri odabiru sistema za grejanje?

Ono što značajno utiče na smislen odabir vrste grejanja jeste fokus na nekoliko najvažnijih fakotra koji su različiti od domaćinstva do domaćinstva. To znači, da svako od nas treba pažljivo da proceni šta je to što je po našoj meri i u skladu sa našim potrebama.

Karakteristike vašeg doma

Kada u obzir uzmemo karakteristike stana ili kuće, tu prvenstveno mislimo na to kakav je kvalitet postavljene izolacije. Izolacija direktno utiče na temperaturu u domu, pa tako dobro izolovane kuće i zgrade bolje zadržavaju toplotu, čime se automatski i smanjuju troškovi grejanja.

Mimo izolacije, korisno je uzeti u obzir i druge karakteristike doma koje uključujući kvadraturu, tip građevinskog materijala koji je korišćen, kao i raspored prostorija. Kada se sve ove karakteristike međusobno poslože, veća je verovatnoća da ćete lakše izabrati ono što bi bilo najoptimalnije rešenje.

Potrebe ukućana

Da li su ukućani zimogrožljivi ili ipak više preferirate nižu temperaturu?

Ako imate malu decu, starije osobe ili članove porodice koji provode malo vremena kod kuće, možda će u tim slučajevima biti potrebniji sistem koji omogućava individualnu kontrolu temperature nego sistem koji u kontinuitetu ravnomerno zagreva ceo dom.

Konsultacije sa stručnim licima

Ako se konsultujete sa stručnjacima koji rade na ugradnji i odžavanju grejanja – to će sigurno pomoći u izbegavanju pogrešnih odluka i odabiru neadekvatnog sistema. Uz konsultaciju sa stručnim licima, lakše ćete proceniti potrebe svog doma i dobićete smernice na kojim mestima možete dobiti više informacija u vezi traženih sistema.

Uporedite različite vrste sistema i cene

Svaka vrsta grejanja ima svoje prednosti i mane. Šta je onda ovde korisno uraditi?

Uporedite različite načine grejanja u smislu početnih troškova, dugoročne efikasnosti, troškova održavanja i dostupnosti energenata. Na primer, podno grejanje u startu može biti skuplje za instalaciju, ali sa druge strane može doneti dugoročne uštede kada je u pitanju potrošnja energije.

Procena cena mesečnih računa

Opet se dotičemo visine troškova i budžeta.

Pre odluke u vezi odabira sistema grejanja razmotrite koja ulaganaja ćete imati za svaki vid grejanja i kolika dugoročna isplativost prati to ulaganje. Ovde možemo navesti već pomenuto podno grejanje; ugradnja sistema podnog grejanja je investicija koja nije zanemarljiva i koja podrazumeva veća novčana ulaganja, ali sa druge strane – energetska efikasnost i komfor koji takođe ide uz ovaj sistem grejanja je ono što čini da podno grejanje bude dugoročno isplativa investicija.

Šta je podno grejanje?

Pošto smo podno grejanje već pominjali kao jedan od dostupnih sistema grejanja, hajde da se malo detaljnije osvrnemo na sve to što on sa sobom nosi, na njegove dobre i manje dobre strane.

Za početak, šta tačno podrazumeva podno grejanje? Podno grejanje je sistem grejanja gde se toplotna energija distribuira preko cevi ili električnih kablova postavljenih ispod poda. Ovaj sistem pruža ravnomerno zagrevanje prostora, jer toplota prirodno raste odozdo prema gore, čime se eliminišu hladne zone u prostoriji.

Kada je reč o vrsti, podno grejanje može biti vodeno ili električno, pri čemu se vodeno grejanje češće koristi u većim objektima zbog nižih operativnih troškova. Ovaj sistem je idealan za domove sa velikim otvorenim prostorima i može se koristiti ispod različitih vrsta podnih obloga, uključujući pločice, drvo i laminat.

Prednosti podnog grejanja

U prošlosti je podno grejanje smatrano kao luksuzna vrsta grejanja koja je većem broju ljudi bila finansijski nedostupna. Da je reč o luksuznijoj opciji (osim troškova instalacije koji su nekada bili i drastično viši) doprinosi i atraktivna skrivenost grejnih tela.

Kako se toplota emituje kroz sistem cevi ispod poda, u prostorijama nema nikakvih peći, niti bilo kakvih drugih grejnih tela. Možda deluje nerealno, ali ova vrsta grejanja je zaista efikasna u zagrevanju prostorija i zbog toga je sve više domova sa instaliranim baš ovakvim sistemom. Temperatura je ujednačena u svakoj prostoriji i ono što je najvažnije – dovoljna je za komforan boravak.

Ako stvari posmatramo sa ekološkog apekta, ova vrsta grejanja ne šteti prirodi kao što je to slučaj tamo gde se koristi ogrev. Ovde nema zagađivanja usled emisije štetnih gasova, a i sve je i dosta uredno jer nema ostataka od loženja.

Mane podnog grejanja

Jedna od prepreka zbog koje neki odustaju od uvođenja ovog sistema jeste upravo više početno ulaganje u odnosu na neke druge oblike grejanja. Finansijski aspekt zastupljen je u činjenici da su za podno grejanje potrebni i drugi izdaci na ime pripreme poda za instalaciju ovog sistema, a pored već navedenog, potrebno je da na objektu bude postavljena kvalitetna toplotna i hidroizolacija.

Cene sistema podnog grejanja

Kako smo investiranje u podno grejanje uvrstili među slabije strane ovog sistema grejanja, to je znak da je u pitanju viša cena nego što bi to inače bio slučaj. Međutim, reč je samo o početnom ulaganju koje je potrebno kako bi se sistem podnog grejanja uveo u kuću – svi kasniji troškovi koji tokom godina budu dolazili opravdaće činjenicu da je ovo vrlo efikasan i povoljan način grejanja.

Šta je etažno grejanje?

Etažno grejanje spada među samostalne grejne sisteme, koji se obično postavljaju u kućama koje nisu priključene na toplanu. Za etažno grejanje je potrebno odrediti prostor gde bi se smestio kotao koji bi se ložio i od kojeg bi se slala toplota u radijatore raspoređene po prostorijama u kući. Kako se u sklopu kuća  obično nalaze i pomoćne prostorije poput garaže ili šupe – kotao se obično tu i postavlja.  Osim grejanja na drva, etažno grejanje može da radi i na gas, ukoliko kuća ima priključak za gas.

Prednosti etažnog grejanja

Kada imate etažno grejanje, samostalno regulišete kada i koliko grejete svoj dom. Ovo je odlično jer ste uz etažni sistem grejanja nezavisni od toplane i samostalno možete odlučiti kada ćete grejati većim, a kada slabijim kapacitetom. Primera radi, ako želite da otputujete za novogodišnje i božićne praznike, tada nećete imati nikakvih troškova koje biste inače imali u slučaju da ste povezani na gradsku toplanu.

Mane etažnog grejanja

Samostalnost koja je prednost može nekada biti i slabija strana jer ste sami odgovorni za obezbeđivanje ogreva, čišćenje i održavanje sistema. Isto tako, u obavezi ste da u kontinuitetu ložite sve dok želite da zagrevate prostor.

Cene sistema etažnog grejanja

Etažno grejanje, baš kao i sistem podnog grejanja, zahteva izvesno ulaganje za kupovinu radijatora, kotla i ogreva. Istina je da je u ovom slučaju početno ulaganje niže nego što je to slučaj kod uvođenja podnog grejanja, tako da u zavisnosti od veličine i broja prostorija zavisiće i broj potrebnih radijatora. Kupovina kotla za loženje je takođe malo veći izdatak, a njegov odabir vrši se isto u skladu sa veličinom kuće, potrebnim kapacitetom grejanja i izborom kako želite da se grejete – na drva ili pelet. Obično su kotlovi na pelet skuplji, a tu jaču cenu prati i veća snaga u kW.

Šta je centralno grejanje?

Centralno grejanje je sistem koji je u najvećoj meri zastupljen u gradovima jer se stanovi greju tako što su povezani na toplanu. Toplane obično koriste gas, mazut, ulje za loženje ili biomasu kao energent, a ceo koncept funkcioniše tako što se toplotna energija proizvodi u kotlarnici i distribuira se putem cevi do svih stanova u zgradama.

Prednosti centralnog grejanja

Ovaj sistem se koristi jer omogućava efikasno i ravnomerno zagrevanje svih jedinica, što mu je ujedno jedna od važnijih stavki među prednostima. Sistem radi automatski, bez potrebe za bilo kakvim angažovanjem od strane korisnika, a obezbeđena je i redovna godišnja provera sistema grejanja pred grejnu sezonu.

Mane centralnog grejanja

Kada je stan povezan na toplanu, tada imate grejanje koje je regulisano rasporedom toplane – traje onda kada traje grejna sezona. Isto tako, često  se dešava da se radi uštede energenata grejanje nekada smanjuje (obično tokom noći) ili se može desiti da toplana ne krene sa grejanjem jesenji dani postanu hladniji nego inače. U tom slučaju potrebno je samostalno naći soluciju za dogrevanje, što se najčešće rešava uz grejalice ili inverter klime.

Sa druge strane, grejanje preko toplane plaća se tokom cele godine, a ne samo tokom zimskih meseci.

Cene sistema centralnog grejanja

Cena energije zavisi od vrste energenta i od svetskih kretanja cene energenata, ali generalno posmatrano – centralno grejanje može biti pristupačnije jer ne zahteva nikakvo ulaganje na početku, a godišnja cena grejanja je raspoređena na iznose koji se plaćaju kroz mesečne račune.

Ostale vrste grejanja u stanovima/kućama

Koje su nam alternative mimo već navedenih načina grejanja?

Grejanje na električnu energiju (prednosti i mane)

Velika većina nas je bar nekada imali priliku da se zagrejete uz kvarcnu ili TA peć, ili kalorifer. Reč je o tri potpuno različita načina grejanja koji za zagrevanje koriste struju. U seoskim sredina, kada dođe do nestanka struje (što je nekada bila vrlo česta pojava usled kvara na lokalnoj trafostanici ili zbog nevremena) domovi kojima je ovo primarno zagrevanje ostaju hladni. Sa druge strane, grejanje na struju ne podrazumeva poslove oko obezbeđenja ogreva, njegove pripreme ili loženja, pa sa te strane možemo reći da je to prednost ove vrste grejanja.

Grejanje na klima uređaj (prednosti i mane)

Pojavom inverter klima koje koriste napredne funkcije za postizanje što bolje energetske efikasnosti možemo reći da je ovakav sistem grejanja zaslužan da se na njega oslonite. Obično se manji stanovi koji su u zgradi sa dobrom izolacijom mogu bez problema zagrejati ako se ugrade kvalitetne inverter klime. Ono što je slabija strana cele priče jeste što jača i kvalitetna inverter klima ima višu cenu nego ostali modeli, ali ipak je to ulaganje koje se isplati jer ćete uz takvu klimu imati pun komfor i uštedećete na računima za struju zbog njene visoke energetske efikasnosti.

Grejanje na čvrsta goriva – drvo, ugalj, pelet (prednost i mane)

Da li je grejanje na drva najjeftinija opcija? Vrlo verovatno.

Grejanje na drvo, ugalj ili pelet nije bez razloga asocijacija na kuću, jer se baš u kućama najviše i koristi. Sve nabrojane energente možete koristiti ako imate etažno grejanje, jer kotlovi koji postoje na tržištu napravljeni su tako da su prilagođeni ili za drva ili za pelet.

Sa druge strane, u seoskim sredinama nije iščezlo ni grejanje loženjem šporeta ili peći, a ono što ovakav vid zagrevanja doma nalaže jeste obezbeđivanje ogreva pred sezonu i redovno loženje da bi se toplota održala. Ako ste nekada imali priliku da provedete zimu na selu gde se svakodnevno ložilo – setićete se i hladnijih jutra, ali – njih nećemo svrstati među mane ovakvog načina grejanja već među lepe uspomene.

Korišćenje obnovljivih izvora energije za kuće

Verujemo da nas tek čeka vreme kada će se sve više koristiti obnovljivi izvori energije za zagrevanje prostorija i obezbeđenje tople vode u domaćinstvu.

Toplotne pumpe i solarni paneli u svetu, a i kod nas, postaju sve više interesantni kao izvor energije jer je reč o energetski efikasnim i ekološko prihvatljivim rešenjima. Uz razvoj tehnologije na ovom polju otvara se i mogućnost da se korišćenjem obnovljivih izvora energije dosta uštedi na duži rok, a da se pritom obezbedi maksimalan komfor.

Šta je onda slaba strana? Izuzetno visoko početno ulaganje.

Na našim prostorima su ređe stambene jedinice koje se u potpunosti opslužuju uz pomoć obnovljivih izvora energije. Obično tamo gde postoje solarni paneli oni služe kao dodatak postojećem, glavnom sistemu.

Mogu li se i kada kombinovati različiti sistemi grejanja?

Apsolutno je moguće kombinovati različite sisteme grejanja, a da li će do toga i doći prvenstveno zavisi od potreba ukućana. U kućama se može kombinovati grejanje na struju i ogrev, dok se u stanovima često dogreva klimama ili grejalicama kada je zima hladnija nego inače i kada centralno grejanje nije dovoljno.

Često postavljana pitanja (FAQ)

Koje su glavne razlike između podnog, etažnog i centralnog grejanja?
Podno grejanje je sistem koji podrazumeva gustu mrežu cevi postavljenih ispod površine poda koja emituje toplotu, etažno grejanje je samostalno grejanje gde se loži kotao i energija šalje u radijatore, a centralno grejanje je grejanje koje je priključeno na toplanu i koje u potpunosti od nje zavisi.
Koji sistem grejanja je najefikasniji za stanove?
Za stanove, toplana može biti najbolje rešenje.
Da li je podno grejanje skupo za instalaciju?
Sistem podnog grejanja zahteva izvesna ulaganja u prilagođavanje prostorija potrebama za ugradnju podnog grejanja, kao i za kupovinu svih potrebnih elemenata. Međutim, ovo je dugoročno gledano itekako isplativo rešenje.
Koliko je sigurno etažno grejanje na gas?
Etažno grejanje koje koristi gas je sigurna opcija ako se pravilno instalira i redovno održava.
Kako se održava centralno grejanje u stambenim zgradama?
Pred svaku grejnu sezonu vrši se redovna provera sistema u svakom stanu, kako bi se otklonile eventualne greške i kako bi sve bilo spremno za početak grejne sezone.
Koje su prednosti i mane električnog grejanja u stanu?
Uz grejanje na struju zagrevanje prostora se lako kontroliše, ali to može podrazumevati visoke račune za struju ako se koriste uređaji koji nisu energetski efikasni.
Da li je grejanje na čvrsta goriva pogodno za stanove?
Ovaj sistem grejanja je pogodniji za kuće, jer u stanu mora da postoji ozidan i održavan odžak da bi se moglo ložiti.
Da li je moguće kombinovati različite sisteme grejanja u jednom stanu?
Apsolutno, sve zavisi od potreba ukućana.
Kako se procenjuju troškovi grejanja u zavisnosti od sistema?
Troškovi grejanja zavise od vrste sistema, cene energenata, izolacije objekta i veličine grejne površine. Procena troškova treba da uzme u obzir ne samo početne troškove instalacije, već i dugoročne operativne troškove, uključujući energente, održavanje i eventualne popravke.