Jeftina struja u Srbiji – Sve što vam je potrebno da znate!

Onda kada je prisutna inflacija i rast cena, nažalost, očekujemo da imamo bar jednom godišnje i poskupljenje struje. Svi koji u domaćinstvu imaju dvotarifno brojilo mogu donekle da umanje mesečni račun, a sve one korisne informacije o tarifama skupe i jeftine struje možete pronaći u ovom tekstu.

Od kada se računa jeftiniji režim potrošnje?

Na samom početku podsetimo da je ušteda po osnovu jeftine struje moguća jedino ako u domaćinstvu imate dvotarifno brojilo na kojem možete razlikovati periode kada je jeftina struja. Sa druge strane, jednotarifno brojilo potrošnju električne energije očitava po nešto drugačijoj ceni za kilovat.

Činjenica da je cena kilovata u Srbiji vrlo često podložna povećanju, navodi nas na razmišljanja da se posvetimo pronalasku alternative.

Privikavanje na navike kojima se štedi električna energija nekada može biti izazovno, jer je režim jeftinije struje dostupan isključivo tokom noći pa sve do ranih jutarnjih sati. Ovo podrazumeva da bi se trebali adaptirati da tada započinjemo obavljanje nekih poslova koje, inače, radimo uglavnom tokom dana – kao što je kuvanje ili uključivanje mašine za veš ili pranje posuđa. 

Kolike su razlike između dnevne i noćne potrošnje?

Ono što razlikuje dnevnu i noćnu potrošnju struje jeste cena koja ce naplaćujte po kilovat-satu.

Tokom dana, kada je potrošnja struje od strane svih korisnika najveća najviša je i njena cena. Kod domaćinstva sa brojilom koje razlikuje jeftiniju i skuplju tarifu tokom večeri i noći brojilo signalizira početak obračuna utroška struje po nižoj ceni.

Kako se ovo može na brojilu prepoznati? U zavisnosti od modela brojila razlika u tarifama očitava se kroz strelice ili brojeve – ako brojilo ima strelicu nagore to je znak da električna energija ima redovnu cenu, a ako je strelica nadole to znači da je na snazi niža cena; odnosno, jedinica označava redovnu, dok dvojka nižu tarifu obračuna struje. U prošlosti, postojala su brojila na kojima je sijanje crvene lampice bio signal da se struja tarifira po nižoj ceni.

A da li znate koliko, okvirno, iznosi razlika u ceni po kWh za potrošnju tokom dana, a koliko u jeftinijoj tarifi? Redovna cena struje je oko čak tri puta skuplja od jeftine tarife. Ovo svakako jeste velika ušteda, pa je korisno probati i prilagoditi navike.

Kako se određuju tarife za jeftinu struju? 

Ako ste se zbog čestih najava poskupljenja struje pitali na osnovu čega se cene menja – znajte da na tu odluku utiče dosta faktora koji se odnose na troškove proizvodnje, distribucije, a tu su i ekonomski i tržišni uslovi.

Tarife za struju se određuju na osnovu odluka Regulatorne agencije za energetiku Republike Srbije (AERS) i ona je zadužena za regulisanje cene električne energije. Postoji podela na zelenu, plavu i crvenu zonu a zone su određene količinom potrošnje električne energije tokom svakog meseca.

Po navodima sa sajta Elektroprivrede Srbije, cene električne energije za garantovano snabdevanje na teritoriji Republike Srbije koje su na snazi od 01.11.2023. godine predstavljene su u sledećoj tabeli.

Izvor slike (link)

Kako se obračunava struja u Beogradu, a kako u ostatku Srbije?

Da li znate da se termini za obračun jeftine struje razlikuju, odnosno, da nisu isti u celoj zemlji?

Ovo znači da raspored jeftine struje u Beogradu, Vojvodini i Centralnoj Srbiji nije isti, a evo malo više o tim razlikama.

Tarife u Beogradu

Beograđani sa dvotarifnim brojilom jeftinu struju imaju od ponoći do osam sati ujutru. Tokom dana, na početak svojih osam sati jeftine struje potrošači ovog grada čekaju najduže od svih građana zemlje, ali im se zato niža cena struje računa do osam sati.

Tarife u Novom Sadu i Vojvodini

Novi Sad i cela Vojvodina imaju nešto drugačiji raspored sati kada je jeftina struja. Vojvođanima se povoljnija cena obraćunava od jedanaest sati uveče do sedam sati ujutru.

Tarife u Centralnoj Srbiji

Treći raspored trajanja jeftine struje je u Centralnoj Srbiji. Za razliku od Vojvodine i Beograda, jeftina struja u ovom delu zemlje traje od deset sati uveče do šest sati ujutru.

Kako se struja obračunava sa dvotarifnim brojilima?

Cene po kojima se potrošnja električne energije obračunava razlikuje se od cene koja se odnosi na domaćinstva sa jednotarifnim brojilom. Kao što se u tabeli sa cenama može i videti, cene za jednotarfino merenje po svim zonama su nešto niže nego što je to slučaj kod obračuna za dvotarifna brojila.

Dvotarifna brojila omogućavaju korisnicima da plaćaju različite cene za struju, zavisno od doba dana, odnosno, takva brojila mere potrošnju električne energije u dva različita režima – visoka tarifa i niska tarifa.

Koji su glavni saveti za uštedu električne energije?

Prelazak na efikasne uređaje

Pri kupovini električnih uređaja obratite pažnju na njihovu energetsku klasu.

Korišćenjem uređaja koji imaju visoku energetsku efikasnost doprinosite efikasnijem utrošku električne energije usled čega se dugoročno i račun za struju smanjuje. Tako, kada sledeći put budete u prilici da kupujete klima uređaj ili neki uređaj u domaćinstvu, konsultujte se sa prodavcima da vam preporuče modele sa najvišom energetskom efikasnošću. Istina je da je njihova cena skuplja, ali benefit koji njihovom upotrebom imate opravdava i cenu.

Smanjite upotrebu vode

Ako obratite pažnju na utrošak tople vode, i ako se više fokusirate na upotrebu hladne vode, to znači i da se štedi energija potrebna za zagrevanje vode.

Korišćenje LED osvetljenja

Potrudite se da u što većoj meri obične sijalice u svojim domovima zamenite sa LED sijalicama.

LED sijalice troše oko 75% manje struje u poređenju sa klasičnim sijalicama i traju duže, što ih na duže staze čini isplativom investicijom.

Termostat na nižoj temperaturi

Ako imate termostat, u hladnijim mesecima održavanje optimalne dnevne temperature koja se kreće oko 22 stepena može da pomogne u korekciji računa. Tokom noći, preporučuje se da temperatura bude i za par stepeni niža, a sa nižom temperaturom na termostatu možete smanjiti račune za grejanje do 5%.

Ušteda električne energije se naročito vezuje za smart koncept života, pa se može slobodno reći da smart kuće i zgrade pređnjače kako sa inovacijama, tako i sa dugoročnom uštedom novca koji bi inače odlazio na račune za struju. Grejanje u pametnoj kući regulisano je ne običnim već pametnim termostatom koji na osnovu podataka koje prima o visini temperature u prostoru šalje signal sistemu grejanja da koriguje temperaturu u skladu sa unapred zadatim kriterijumima.  Ovakvi automatski termostati omogućavaju programiranje temperature, što znači da možete unapred postaviti niže temperature kada niste kod kuće, čime se eliminiše nepotrebna potrošnja energije.

Pametno brojilo

Prelazak sa starih na pametna brojila je još jedan način da se električna energija efikasnije troši. Po planu Elektrodistribucije Srbije, u planu je zamena starih, nesigurnih brojila sa pametnim brojilima u najavljenom obimu koji će do 2030.godine dostići broj od preko tri miliona.

Zahvaljujući naprednijim tehnologijama kojima se danas raspolaže, upotreba pametnih brojila omogućava i eliminaciju grešaka u očitavanju potrošnje, jer se uz njih potrošnja daljinski očitava i uvid u nju je dostupan u svakom trenutku. Druga važna stvar u vezi pametnih brojila jeste ta što uz njih svako domaćinstvo ima uvid u potrošnju struje i može planski da koristi svoje uređaje u vreme kada je na snazi jeftina struja.

Iako je ideja o zameni postojećih sa pametnim brojilima u našoj zemlji prisutna više od deset godina, njena realizacija je pod nadležnošću države. Ova brojila omogućavaju i upotrebu solarnih panela u domaćinstvu, koji već godinama unazad važe za vrlo atraktivan alternativni izvor energije.

Prelazak na alternativne izvore energije

Kako su tržišni uslovi takvi da cene energenata ne prestaju da rastu – alternativni izvori energije su jedan od načina za ozbiljnu novčanu uštedu. Iako njihova ugradnja podrazumeva investiciju koja nije zanemarljiva – dobrinos ovog obnovljivog izvora energije je zaista veliki.

Ako posmatramo duži vremenski period, sa solarnim panelima domaćinstva štede jer samostalno proizvode električnu energiju za sopstvene potrebe. Cela tematika u vezi ovakvog načina snabdevanja električnom energijom ima dosta stavki na koje treba obratiti pažnju, pa ukoliko ste zainteresovani za ovu ideju – savetujemo detaljno informisanje o svakoj od njih.

Redovno isključivanje svetala i uređaja

Možda izgleda kao sitnica, ali može da donese uštedu.

Iako je sijalica u odnosu na druge kućne uređaje mali potrošač, u dužem vremenskom periodu može da se uštedi ako se svetlo redovno isključuje onda kada niste u prostoriji. Isto tako, neki imaju naviku da im pojedini uređaji rade skoro pa bez prekida – poput televizora, računara i sl. Imajte na umu da se i na taj način troši električna energija i da obraćanjem pažnje čak i na male stvari možemo da uštedimo.

Za sam kraj, podsetićemo sve vas na dve činjenice:

1.       Kontrolišite svoje pristigle račune za struju pre nego što izvršite uplatu.

Greške u sistemima se događaju i one su apsolutno razumljive, ali zato je odgovornost na nama i mi bismo trebali da proverimo istoriju svojih uplaćenih računa, kako se ne bi desilo da plaćamo više nego što treba.

2.       Plaćajte na vreme pristigle račune za struju.

Redovnim uplatama svakog meseca možete da uštedite 5% od iznosa računa, tako da nije loše da i ovo postane jedna ustaljena navika svih nas. Isto tako, za platiše koji se odluče da svoje obaveze izmiruju online umesto da im se šalje papirni račun na kućnu adresu dobija se umanjena cena za 50 dinara po računu.

Često postavljana pitanja (FAQ)

Šta je jeftina struja i kako se razlikuje od standardne tarife?
Jeftina struja je tarifni režim u kojem je cena električne energije niža, a razlikuje se od standardne tarife po tome što potrošači plaćaju manje za utrošenu energiju u periodima kada je potrošnja na mreži niža.
U koje vreme je dostupna jeftina struja u Srbiji?
Jeftina struja je dostupna tokom noći i razlikuje se u zavisnosti od regiona – u Vojvodini je to period od 23h do 7h, u Beogradu od ponoći do 8h, a u Centralnoj Srbiji od 22h do 06h.
Kako mogu preći na režim jeftine struje?
Svi potrašači sa dvotarifnim brojilom mogu plaćati utrošak struje po nižoj ceni tako što prilagode potrošnju energije periodu kada je jeftina struja.
Koliko košta instalacija dvotarifnog brojila?
Cena instalacije i svih pratećih troškova dvotarifnog brojila se obično kreće oko 10.000 dinara.
Da li je jeftina struja dostupna tokom cele godine?
Da, jeftina struja je dostupna tokom cele godine
Koliko mogu uštedeti prelaskom na jeftinu struju?
Ušteda zavisi od potrošnje i mogućnosti korisnika da prilagodi potrošnju režimu jeftine struje, ali u proseku je cena struje tada niža za oko tri puta.
Koji uređaji su najbolji za korišćenje tokom perioda jeftine struje?
Najveća ušteda se ostvaruje korišćenjem najvećih potrošača u domaćinstvu, kao što su bojler, veš mašina, mašina za pranje posuđa, TA peć i slično.
Kako poboljšati energetsku efikasnost doma i smanjiti račune za struju?
Opredelite se za korišćenje aparata koji imaju visoku energetsku efikasnost, jer to znači optimalniji utrošak električne energije, a osim toga, i korišćenjem LED osvetljenja možete se ostvariti značajna ušteda.