Šta je potrebno za promenu adrese u ličnoj karti?

Promena mesta gde živimo je razlog zbog kojeg imamo zakonsku obavezu da promenimo adresu u ličnoj karti. Ako sada tragate za informacijama na tu temu i ako se pitate šta je potrebno za promenu adrese u ličnoj karti – ovaj tekst će sigurno biti od pomoći.

U nastavku slede objašenjena vezana za to kako da ceo postupak obavite što jednostavnije i efikasnije.

Koji su glavni razlozi za promenu adrese u ličnoj karti?

Svaku selidbu i početak života na novoj lokaciji prati i neophodnost za promenom adrese u ličnoj karti. Evo koji su to razlozi zbog kojih dolazi do potrebe da podnosimo zahtev za promenu adrese u ličnoj karti. 

Preseljenje u novi grad ili naselje

Promena mesta prebivališta je najčešći razlog za izmenu adrese u ličnoj karti. Ono što uslovljava ažurne podatke u ličnoj karti jesu usluge koje su vezane lokalno za opštinu u kojoj živimo, poput korišćenja zdravstvenih usluga ili prijave dece u školu.

Promena prebivališta zbog posla

Poslovne prilike koje nam se nude neretko zahtevaju i selidbu. Ukoliko je pozicija radnog mesta takva da ne podrazumeva opciju rada od kuće, tada kao opcija jedino preostaje preseljenje. Potencijalno, neažurni podaci iz lične karte mogu da dovedu do određenih poteškoća u evidenciji poslodavca i da utiču na otežano uručenje važnih dokumenata, pa je zato uvek najbolje rešenje da se adresa stanovanja podudara sa adresom upisanoj u ličnoj karti.  

Ostali razlozi

Stupanje u brak, preseljenje zbog nastavljanja školovanja ili neki ostali razlozi isto mogu biti povodi za promenu podataka u dokumentima. Zapravo, svako preseljenje sa ciljem dužeg boravka i namere da se na toj novoj lokaciji stalno živi treba da pokrene i postupak promene adrese.

Šta znači menjati prebivalište, a šta boravište?

Za početak, definisaćemo koja je to razlika između prebivališta i boravišta?

Prebivalište je mesto na kojem živimo i gde imamo nameru da ostanemo jer nas za tu lokaciju vežu naše obaveze i trenutne životne okolnosti – bilo da je reč o poslu ili ostalim, svakodnevnim aktivnostima. Prijavljivanje i odjavljivanje prebivališta je regulisano Zakonom o prebivalištu i boravištu građana, a po njemu, pravo na prebivalište u Republici Srbiji imaju svi građani zemlje koji stalno žive na teritoriji Srbije.

Kada je reč o boravištu, pod boravištem se podrazumeva mesto gde građani borave duže od 90 dana, a različito je od mesta prebivališta. Osnovne razlike između prebivališta i boravišta su te što u slučaju boravišta lice živi privremeno izvan mesta svog prebivališta i ne planira da na toj lokaciji ostane za stalno, već je tu zbog trenutnih okolonsti. Dakle, boravište podrazumeva privremeni boravak, a razlog za privremeni boravak može biti školovanje, lečenje, zaposlenje ili turistički boravak.

Uzmimo za primer osobu koja živi u Novom Sadu i koja zbog nastavka školovanja odlazi u Beograd. U konkretnom primeru, adresa prebivališta biće u Novom Sadu, dok će se u Beogradu voditi boravište.

Koja dokumenta su neophodna za promenu adrese?

Kada se menja adresa stanovanja, odnosno prebivališta, to znači da se lice sa prijavom na novu adresu automatski odjavljuje sa stare adrese. Međutim, to ne podrazumeva potrebu da se bilo šta uradi po pitanju odjave – sve što treba preduzeti odnosi se isključivo na prijavu nove adrese.

Šta je potrebno za promenu adrese u ličnoj karti kada je u pitanju punoletno lice, a šta kada je u pitanju maloletno lice?

U slučaju punoletnih lica, popunjava se obrazac koji se zove Prijava-odjava prebivališta. U taj obrazac se upisuju lični podaci o podnosiocu prijave, lični podaci njegovih roditelja, kao i podaci o staroj i novoj adresi. Uz ovu prijavu, potrebno je podneti i sledeća dokumenata:

Šta je potrebno za promenu adrese u ličnoj karti?

·         Važeću ličnu kartu.

·         Dokumentaciju koja dokazuje tačnost podataka o novoj adresi na kojoj se vrši prijava prebivališta (vlasnički list nekretnine, kupoprodajni ugovor stana, pravosnažno ostavinsko rešenje i sl.).

·         Važeću ličnu kartu vlasnika kuće ili stana gde se podnosilac prijave prijavljuje.

·         Dokaz u uplati takse za prijavu prebivališta.

Za razliku od punoletnih građana, promena prebivališta kod maloletnih lica znači da prijavu podnosi roditelj ili staratelj, i tada je uz opšti formular prijave prebivališta treba podneti i sledeća dokumenta:

·         Važeću ličnu kartu roditelja ili staratelja.

·         Ako je dete starije od 16 godina, podnosi se njegova važeća lična karta.

·         Ukoliko dete nema ličnu kartu, tada nadležni organ uz saglasnost roditelja/staratelja koristi podatke iz izvoda iz matične knjige rođenih.

·         Ako je reč o razvedenim roditeljima, roditelj je dužan da priloži i pravosnažnu presudu o razvodu u kojoj je naznačeno kojem roditelju je dete povereno.

·         Dokaz u uplati takse za prijavu prebivališta.

Gde se podnose dokumenta za promenu adrese?

Kada građani prijavljuju novo prebivalište, tada je potrebno lično doći u MUP koji je nadležan za mesto u kome se prijavljuje prebivalište ili se ceo postupak može sprovesti i online, uz opciju elektronske prijave prebivališta (portal eUprava) i to u slučaju da je prijava podneta sa ličnom kartom koja ima sertifikat za elektronski potpis.  Portal eUprava omogućila je online prijavu prebivališta, kao i druge usluge koje građanima stoje na raspolaganju, poput zamene vozačke dozvole nakon isteka roka, podnošenje zahteva za izdavanje uverenja o (ne)kažnjavanju i sl.

Ako se opredelite za dolazak u MUP, pre podnošenja zahteva, obratite pažnju na radno vreme službe i proverite da li je potrebno zakazati termin kako bi se skratilo vreme čekanja.

U kom roku moraju da se predaju dokumenta za promenu adrese/prebivališta?

Kada je reč o rokovima u kojima se podnosi zahtev za promenu adrese u ličnoj karti, punoletni građani su u obavezi da se u roku od osam dana od nastanjenja na novoj adresi jave radi podnošenja zahteva za izmenu prebivališta u ličnoj karti. U slučaju maloletnih lica, rok je takođe osam dana.

Međutim, kada je reč o tek rođenim bebama, rok za prijavu prebivališta je do tri meseca od datuma rođenja deteta.

Šta je potrebno za promenu adrese u ličnoj karti?

Da li se može promeniti adresa bez vlasničkog lista nove nekretnine?

Vlasnički list stana ili kuće je samo jedan od dokumenata koji se podnosi. Promena adrese je i dalje moguća ukoliko se prilože dokumenta koja su dokaz o pravu na korišćenje stana ili kuće.

Neka od dokumenata koja dolaze u obzir su ugovor o kupoprodaji nekretnine, ugovor o poklonu stana, ugovor o korišćenju stana, dokaz o pravnom osnovu korišćenja stambene jedinice koja je na adresi na koju se vrši nova prijava i sl.

Šta znači pasiviziranje stare adrese prebivališta ili boravka? 

Da li ste znali da nadležni organi imaju pravo provere adrese stanovanja građana i ako se utvrdi da neko lice ne stanuje na adresi na kojoj ima prijavljeno prebivalište ili boravište da su u nadležnosti da istu pasiviziraju?

Pasiviziranje adrese prebivališta ili boravka znači odjavu lica sa navedene adrese prebivališta ili boravka ako se utvrdi da lice na datoj adresi ne živi.

Ceo postupak je regulisan Zakonom o prebivalištu i boravištu građana i po njemu, ako nadležni organ nakon provere utvrdi da navedena adresa nije stvarna adresa prebivališta ili boravka lica, tada se ta adresa pasivizira. Provera adresa sprovodi se na osnovu zahteva suda i državnih organa, a po pasiviziranju adresu građanin vrši novu prijavu prebivališta ili boravka za koju ima zakonski rok od osam dana.

U slučajevima kada dolazi do prestanka državljanstva Republike Srbije, nadležni organ po službenoj dužnosti vrši pasiviziranje adrese prebivališta, odnosno boravišta, što se takođe sprovodi i u slučajevima kada nastupi smrt. 

Kakve su kazne ukoliko se ne odradi promena prebivališta u zakonskom roku?

Iako možda na prvi pogled ne izgleda kao da je u pitanju neki veliki propust – nemojte se iznenaditi činjenicom da se može sankcionisati neblagovremeno prijavljena promena adrese. Visina kazni je, takođe, regulisana Zakonom o prebivalištu i boravištu građana, a njena visina varira u zavisnosti od slučaja do slučaja i u zavisnosti od toga da li je u pitanju pravno lice, ovlašćeno lice u pravnom licu ili  fizičko lice.

Kada fizičko lice ne prijavi promenu adrese prebivališta, odnosno boravišta u roku od osam dana koji je zakonom određen, visina kazni za taj prekršaj kreće se od 10.000 dinara do 50.000 dinara. Istim iznosom lice može biti kažnjeno ako usled iseljenja iz zemlje ne odjavi prebivalište ili ako ne prijavi privremeni boravak u inostranstvu koji je duži od 90 dana. Isto tako, po zakonu je kažnjivo i ako lice u roku od osam dana ne prijavi prebivalište i adresu stanovanja u slučaju izvršenog pasiviziranja adrese prebivališta, odnosno boravišta.

U slučaju pravnih lica – neažurnost po pitanju adrese se kažnjava sa daleko višim iznosima. Iznosi koji se plaćaju za ovu vrstu prekršaja se razlikuju u zavisnosti od toga da li je prekršaj nastao od strane preduzetnika, odgovornog lica u pravnom licu ili je u pitanju pravno lice. Shodno tome, Zakon o prebivalištu i boravištu građana kategorizuje visine ovih kazni u tri grupe:

·         Visina novčane kazne za preduzetnike kreće se u iznosu od 50.000 dinara do 300.000 dinara.

·         Visina novčane kazne za odgovorno lice u pravnom licu kreće se u iznosu od 30.000 dinara do 150.000 dinara.

·         Visina novčane kazne za pravno lice kreće se u iznosu od 100.000 dinara do 300.000 dinara.

Koji su najbitniji saveti prilikom promene adrese u ličnoj karti?

Proverite unapred rokove i obavezne procedure

Kako su propisi u vezi toga šta je potebno za promenu adrese u ličnoj karti podložni promena, uvek je korisno prethodno se informisati i proveriti da li je bilo nekih izmena ili je cela procedura ista kao i pre.

Uverite se da imate sve potrebne dokumente

U skladu sa tim da li prijavljujete promenu adrese za sebe ili maloletno lice – prekontrolišite da li imate sva potrebna dokumenta. Zbog neoverenih dokumenata ili nepotpune dokumentacije nije moguće izvršiti promenu adrese

Posavetujte se sa pravnikom

Ako se osećate nesigurno po bilo kom osnovu ili je došlo do nekog problema – uvek se možete posavetovati sa stručnim licem o situaciji u kojoj ste. Ovo se posebno odnosi na pravna lica, jer su po zakonu određene daleko više kazne za neažurne i netačne adrese za pravna lica nego što su kazne za fizička lica pri neprijavljivanju adrese prebivališta. Iz tog razloga, ovde je potrebno biti vrlo oprezan i voditi računa o svakom detalju.

Pazite da ne prekoračite zakonski rok

Ne zaboravite na rokove u kojima ste obavezni da prijavite novu adresu prebivališta i imajte na umu da se rokovi za punoletna i maloletna lica razlikuju u odnosu za prijavu prebivališta za tek rođene bebe.

Često postavljana pitanja (FAQ)

Da li je potrebno da obavestim poslodavca o promeni adrese?
Da, zato što je svaki zaposleni dužan da svom poslodavcu dostavi tačnu adresu stanovanja kako bi podaci u poslovnoj evidenciji bili ažurirani i kako bi se izbegli moguće probleme sa dostavom važnih dokumenata.
Koliko traje proces promene adrese u ličnoj karti?
Sve se vrlo brzo obavlja, dovoljan je jedan odlazak u MUP gde se tom prilikom ceo postupak promene adrese u ličnoj karti završi.
Da li moram da priložim dokaz o prebivalištu za promenu adrese?
Za izmenu adrese je potrebno priložiti vlasnički list ili drugi dokument koji potvrđuje validnost podataka iz obrazca za prijavu prebivališta.
Mogu li da promenim adresu u ličnoj karti putem online servisa?
Moguće je ceo postupak izvšiti i putem portala eUprava, uz uslov da je prijava podneta sa ličnom kartom koja ima sertifikat za elektronski potpis.
Šta se događa ako ne ažuriram adresu u ličnoj karti na vreme?
Sankcije koje su u tom slučaju moguće su pasivizacija adrese i plaćanje kazne za taj prekršaj.
Da li moram da platim taksu za promenu adrese u ličnoj karti?
Da, promena adrese zahteva plaćanje administrativne takse.
Koji je najbrži način da se završi proces promene adrese?
Najbrži način da se promeni adresa u ličnoj karti je putem online portala eUprave.